Hai.. Mari Kita Terjah Seluar Jeans ni, hehe...

bagaimana nak guna komputer tanpa mouse?  

Posted by iLLusion dinie

haha...cmne yek klo mouse komputer hilang? jgn riso k..
anda masih lg blh guna komputer tanpa mouse....
ikot step2 ni...

  • Tekan Win + R bagi melancarkan kotak Run. Taipkan “access.cpl” dan tekan Enter.
  • mousekeys-02
  • Accessibility Options akan terbuka. Tekan Ctrl+Tab untuk pergi ke tab MouseKeys.
  • Tandakan pada kotak “Use MouseKeys” dengan menekan space pada keyboard anda. Tekan Enter.
  • mousekeys-01

Kini anda boleh menggerakkan mouse anda dengan menggunakan Numeric Key Pad anda, iaitu bahagian nombor yang terletak pada kanan keyboard. Gunakan nombor 1 hingga 9 untuk menggerakkan mouse ke arah masing-masing. Untuk klik pula, gunakan:

  • 5 untuk left-click
  • + untuk double-click
  • - untuk right-click, diikuti dengan 5
  • / untuk kembali kepada left-click

numpad

Numpad, gambar asal dari Wikipedia (klik untuk besarkan)

ha,mcmana?da cuba? menarik kan??haha..mcm2 lg saya akan share dgn anda semua... Tunggu ye n_n

This entry was posted on 2:26 AM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

7 comments

hehe...
ala,apa salahnye share maklumat...
btl x

ape guna komputer kalau takder mouse????
kalu linux user cam mane lak???
hahahahaha....
aku dah lama meningglkan windows...
linux lagi menarik...tak salah mencuba bende2 baru.....
say no to windows!!!!

iLLusIoN's LiFe

nak tiru pun agak2 la....
jgn la sampai LiFe tu pun nak sama ngan aku....
hahahahaha....
ko baru buat blog ker????
hurmmmm
cube cari satu bahan yg tersendri n trade mark tersndri...
coz pembaca akan mudah tertarik kalu bahan kite menarik...
lagi satu....
banykkan blog walker

kpd ryuji:
hehe...
mmg komputer xleh guna sepenuhnye klo xde mouse..tp ni salah 1 alternatif klo mouse hilang..

klo linux 2 ak x explore lg..nnti ak try cri maklumat psl linux...
mana hang dpt linux?brp ringgit?
leh ak pinjam x?hehehe

ak mana ada tiru nama LIFE 2...
dah setahun ak wt blog ni,cuma xaktif je...
skrg ni ak cube start nk berjinak2..hehe
lgpn ak dah tukar nama dah..
perjalanan illusion...haha
sbb ak tgk sama nama dgn ko...

bob..
maksud trademark tersendiri 2 mcmama?
blog walker 2 apa?
ak xmahir lg..huhu

Ad comel  

waa..sgt berguna tp agk complicated la..btw, thanx..:-)

kpd Ad comel:
sama2...
ia mmg complicated..
tp itu salah 1 caranye..
hehe:)