Hai.. Mari Kita Terjah Seluar Jeans ni, hehe...

Adab masuk rumah baru  

Posted by iLLusion dinie

PERALATAN yang diperlukan... semasa check defect rumah...
1. Masking tape - tape yang kaler putih/cream tu... kalau ader retak ke, terus lekat dan tanda..
2. Marker Pen - merah pun ok.. senang nampak tulis nombor dan problem atas masking tape...
3. Kertas A4 - tulis kan senarai defect tu dengan nombor dan lokasi sekali... nanti senang nak cari..

AIR
1. Pastikan semua meter air ada... semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...
2. Tutup semua kepala paip... pastikan sambungan betul takder, yang tercabut/longgar...
3. Buka air kat meter... biar air masuk tangki sampai penuh... Kalau rajin boleh pergi panjat tengok tangki dulu...
4. Bila air dah penuh dalam tangki.... bacaan pada meter air tu mesti berhenti, kalau tak... paip bocor sebelum sampai ke tangki..
5. Check air kat semua bilik air... test satu persatu....

ELEKTRIK
1. On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu...
2. Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh...

TILES
1. Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...
2. Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...
3. Kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...

PINTU & KUNCI
1. Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..
2. Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock...
3. Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...
4. Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...
5. Grill ikut budget laa... tapi make sure kunci dia yang double lock...

ADAB & DOA
1. Baca doa

"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim... bukan party nie..

p/s:
Entry yg saya tulis ade berkaitan dgn diri saya..bulan Januari yg lepas, ayah saya ade buat rumah baru..tggu main tggu, alhamdulillah akhirnye siap jugak rumah tu..huh,gmbar rumah tu nnti saya upload tuk entry yg lain, sbb xsempat nk amik, da malam ni..huhu..nak dijadikan cite ktsini, smlm ayah saya ade tido kt rumah baru tu, dia kata dia termimpi ade lembaga kt atas dinding..huh, seram jgk dgr..baru teringat rumah tu xdipagar lagi dgn ayat al-quran..pastu,saya search kt internet mengenai adab2 masuk rumah baru..dan ini pn diatas permintaan kwn saya, syaffiq, dia tanye mengenai doa ni..hehe..alhamdulillah, cari main cari,jumpe jgk..pasni boleh la pagar rumah tu..insyaallah..
da xlupa jgk kpd kwn2ku yg nk dtg ke rumah sewa yg baru esk,kt shah alam...boleh la kita amalkan doa diatas ye...insyaallah~


Monday, May 24, 2010

This entry was posted on 11:13 PM and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

2 comments

salam..
thanks 4 da info..
let acap knows about it..
n ask them to do on behalf of us..

Smoga rumah kita n rumah baru ko yg sgt smart tu selamat dr ganguan syaitan..Amin..

wasalam...
sama2..
amin...
insyaallah ptg ni ktorg akan kemas2 rumah..
xnk join ke?hehe

moga dimudahkan segala urusan..